
Mijn Portfolio van Commerciële Economie, en dan voor het personal coaching gedeelte
POP en PAP
persoonlijk ontwikkelplan
Ontwikkelingsdoel | Actie | Resultaat |
Het geven van presentaties zonder stress | Het vaker geven van presentaties om stress te verminderen. | Het kunnen geven van presentaties zonder hier stress van te krijgen. Zowel voor als tijdens de presentatie. |
Het leren van positief feedback geven | Wanneer ik feedback heb gegeven vragen hoe zij dit ervaren. | Het positiever kunnen geven van feedback. Dit zodat degene wie het ontvangt het makkelijker kan accepteren. |
Het goed integreren met nieuwe collega’s/groepsgenoten. | Meer connectie zoeken met mijn collega’s/ over mijn grens stappen. | Een meer informele sfeer in mijn groepje, met collega’s exact hetzelfde. |
Persoonlijk actieplan
Ontwikkelingsdoelen | Datum (Termijn) | Acties | Hulpbronnen | Status | Evaluatiemethode | Reflectie |
Het geven van presentaties zonder stress | Binnen 10 weken | Vaker voorstellen te presenteren in groepsopdrachten | Goede connecties met klasgenoten ondertussen. Hier kan ik dit makkelijk voorstellen | Ik kan al best prima presenteren. Toch ervaar ik nog veel terwijl ik deze geef. | Het vaker doen. Opschrijven hoe het gaat per presentatie en hoe ik me voel. Dit vergelijken met elkaar. | |
Het leren van positief feedback geven | Binnen mijn stageperiode | Vragen aan degene die ik feedback geef of dit positief of negatief was. Dit bijsturen wanneer dit negatief is. | Ik durf makkelijk te vragen of ik iets goed of fout doe. Dit kan ik dus zeker hiervoor gebruiken | Ik geef al veel feedback alleen is dit niet altijd op een positieve manier. Dit gaat nog niet heel goed op dit moment. | Aan degene die ik feedback geef vragen hoe zij dit ervaren. En wat ik beter zou kunnen doen in de situatie. Vooral dan over de manier hoe ik het overbreng. | |
Het goed integreren met nieuwe collega’s/groepsgenoten. | Binnen mijn stageperiode | Meer connectie zoeken met mijn collega’s/ over mijn grens stappen | Ik ken al wat mensen bij Copaco door mijn belstage, mijn vriendin is ook erg extrovert | Nog niets aan kunnen doen | Aan collega’s/ groepsgenoten vragen naar de status |
Reflectie
Mijn eerste doel is het geven van presentaties zonder stress. De reden dat ik voor dit doel heb gekozen is omdat ik de afgelopen paar maanden steeds meer last had van stress voor presentaties. Ik vermeed het niet per se maar had wel steeds last van enorme stress voor ik het echt moest doen. Soms kon ik de dag ervoor niet slapen omdat ik lag te piekeren wat allemaal mis kon gaan. Dit terwijl het op dat moment vrijwel altijd goed gaat. Ik wil daarom nu elke keer een presentatie kunnen geven wanneer dit mogelijk is. Ik heb dit nu al veel geoefend in een veilige omgeving en dit gaat al een stuk beter. Ik wil dit tijdens mijn stage verder oefenen in een omgeving waar ik nog niet bekend ben, juist om mezelf te laten zien dat de stress niet nodig is.
Daarnaast hoorde ik van groepsgenoten dat ze mijn feedback niet altijd positief vonden, ook al had ik het gevoel van wel. Ik wilde daarom aan de slag om dit te verbeteren. Dit is door wanneer ik feedback geef te vragen of dit op een positieve manier of overgebracht. Dit gaat vaak goed maar nog niet altijd. Dit is ook iets wat ik in mijn stageperiode verder wil ontwikkelen. Dit is ook een doel wat ik gewoon moet doen.
Het laatste doel is het goed integreren met nieuwe collega’s/groepsgenoten. Dit wil ik ook binnen mijn stageperiode verbeteren. Een groot gedeelte hiervan is over de grens stappen. De laatste tijd heb ik meerdere drempels voor mezelf overwonnen en dit is een van de laatste. Ik durf vaak niet de eerste stap te zetten bij nieuwe collega’s/ groepsgenoten. Ik merk dat ik dit zelf belangrijk vind dat ik dit wil doen. Dit omdat ik graag mezelf wil blijven verbeteren als mens zelf en op zakelijk niveau.
iScreen test
Deze test geeft aan wie ik nou ben qua karakter en hoe ik communiceer.

Sterkste communicatiestijl
Ik ben erg reflexief. Ik communiceer op een rustige, doordachte en systematische manier. Ik ben weloverwogen, laat weinig emotie zien in mijn contact en zoek structuur en zekerheid. Ik neem graag de tijd voor observaties en analyses voordat ik reageer.
Gemiddelde communicatiestijlen
Ik ben best Directief. Ik kan in communicatie ook direct en zakelijk zijn. Ik neem het heft in handen wanneer nodig, ga confrontaties niet uit de weg en ziet risico’s als uitdagingen. Dit geeft aan dat ik in bepaalde situaties doelgericht en daadkrachtig ben.
Ik ben iets minder expressief. Ik heb enige neiging tot een expressieve communicatiestijl, wat betekent dat ik soms spontaan en vlot in de omgang kunt zijn. Ik deel graag ideeën, maar ben minder geneigd om altijd het gesprek te leiden of op de voorgrond te treden.
Zwakste communicatiestijl
Ik ben het minst coöperatief. De laagste score op coöperatief betekent dat ik minder gericht bent op harmonie en samenwerking in communicatie. Dit betekent niet dat ik niet samenwerk, maar eerder dat ik minder afhankelijk ben van andermans steun en zelf liever dingen doe en oplos.
Conclusie
Jouw communicatiestijl is voornamelijk reflexief en directief, wat betekent dat ik gestructureerd en doordacht communiceer, maar ook de leiding kan nemen wanneer nodig. Ik ben niet snel geneigd om puur op emotie te reageren en neemt liever de tijd om situaties goed te overwegen. Ik heb een mindere neiging tot een coöperatieve stijl, wat kan wijzen dat ik meer gericht ben op feiten en logica dan op samenwerking en sociale communicatie.

Mijn sterkste eigenschappen
Ik vind mezelf weloverwogen, geconcentreerd en onderzoekend. Logisch denken, objectiviteit en kritisch redeneren zijn mijn sterke punten. Je bewaart afstand en neemt beslissingen op basis van feiten en analyse. Daarnaast vind ik mezelf een diplomaat en vredestichter. Ik ben verdraagzaam, onpartijdig en versterk vaak de teamgeest. Mensen zien mij als een verbindende factor. Ik vind mezelf daarnaast ook betrokken, geduldig en zorgzaam. Luisteren en vooral inleven in anderen zijn natuurlijke kwaliteiten van me. Dit is wel direct een valkuil want ik denk soms teveel voor andere.
mijn normale eigenschappen
Ik heb een gestructureerde en gedisciplineerde aanpak. Ik houd van orde en controle, maar bent niet extreem perfectionistisch. Ik ben weloverwogen, geconcentreerd en onderzoekend. Logisch denken, objectiviteit en kritisch redeneren zijn best sterke punten. Ik bewaar afstand en neem vaak beslissingen op basis van feiten en analyse. Mensen waarderen me om mijn scherpe inzichten en doordachte aanpak. Ik denk meestal toekomstgericht en onafhankelijk. Ik kan een koers bepalen en beleid maken, maar ben niet per se dominant in deze rol. Ik ben sociaal en communicatief vaardig, maar niet per se extravert of altijd op zoek naar netwerken.
Mijn zwakste eigenschappen
Competitief zijn, presteren en doelen behalen zijn geen de belangrijkste drijfveren voor mij. Ik ben hierdoor ook iets minder resultaatgericht of gedreven door ambitie. Ik heb ook een lage score op avontuur en innovatie. Dit betekent dat ik minder impulsief en ondernemend ben, en liever werk binnen bekende structuren dan in onbekende situaties.
Conclusie
Mijn karakterprofiel laat zien dat ik een bedachtzame en analytisch persoon ben die sterk is in bemiddelen en helpen. Ik heb een gestructureerde aanpak en denk logisch na voordat ik beslissingen neem. Sociale interactie is belangrijk voor mij, maar ik ben niet per se een extraverte netwerker. Competitie en innovatie zijn minder mijn ding. Ik voel me comfortabel in stabiele, goed gestructureerde omgeving.
Kernkwaliteiten

Ik heb het Model van Ofman gebruikt om mijzelf verder te omschrijven naast de I-screen test.
Een van mijn kernkwaliteiten is mijn empathisch vermogen. Dat is iets positiefs alleen de valkuil hiervan is dat ik sentimenteel kan zijn. Ik ben namelijk ooit best gevoelig. Mijn uitdaging is dat is best beschouwend moet zijn, wat vaak goed lukt. Maar dit lukt vaak niet op emotioneel gebied. Ik wil graag iemand helpen met zijn gevoelens. Een allergie die ik heb is als mensen afstandelijk zijn. Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet en zijn best doet.
Een andere kernkwaliteit van mij is dat ik bescheiden ben. Dit is zowel positief als negatief. Een valkuil hiervan is dat ik ooit onzichtbaar ben, juist omdat ik niet graag over mijn prestaties praat. Dit is ook direct mijn uitdaging, het laten zien van mijn prestaties, zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Mijn allergie is mensen die arrogant zijn en te vaak over zichzelf praten. Een beetje het Amerikaanse manier van zichzelf voorstellen, alleen maar over prestaties praten. Daar hou ik niet van.
Samenwerken
Mijn samenwerking sluit direct heel erg aan op mijn I-screen uitkomsten, maar toch niet alles. Het eerste wat opvalt is het weinig emotie laten zien en rustig reageren. Ik kijk vaak de kat uit de boom in projecten en dit komt ook uit mijn I-screen test. Ik heb dit ook met Jay besproken waar ik al eerder mee heb samengewerkt en hij kan dit bevestigen. Daarnaast hou ik van controle en komt bij mijn karakterprofiel ook best naar voren. Ik neem de laatste paar projecten meer het voortouw vergeleken met mijn groepsgenoten. Wanneer mensen zich ziekmelden erger ik mij hieraan, maar ik nam wel een stapje terug en keek eerst even hoe andere hier op reageren. Wanneer dit op een boze/geïrriteerde manier was sprak ik diegene er op aan om wel aardig te blijven. Dit is iets wat ik steeds meer probeer te doen, langzaam de leiding nemen en andere verbeteren in dit proces.
Iets wat ik denk dat ik nog beter kan doen in toekomstige samenwerkingen is het overnemen van taken van andere. Ik neem soms nog iets teveel op me omdat ik bang ben dat andere die niet goed (genoeg) doen. Dit is een valkuil en soms laat ik hierdoor ook over me heenlopen. Daarom zal ik in de toekomst vaker dingen moeten laten gebeuren, ook al heeft dit soms een negatief resultaat. Dit kwam bij mijn gesprek met Jay ook naar voren. Hij zei dat ik niet andere gebruik moet laten maken van dat ik meer doe.
Iets anders wat overeenkwam met de I-screen is dat ik vaak op mezelf ben gesteld. Ik communiceer niet altijd even goed met mijn groepsgenoten. Dit betreft zowel mijn emotie als taken die ik heb gedaan. Jay vertelde mij ook dat ik soms iets meer mag communiceren en minder met mijn eigen gedeelte bezig mag zijn. Ook al was ik sturend in de meeste projecten, was ik soms teveel in mijzelf.
De dingen die ik ga proberen te verbeteren in toekomstige groepsprojecten/opdrachten zijn het volgende: Minder taken op me nemen en soms laten gebeuren dat er iets fout gaat, meer communiceren met groepsgenoten wat ik aan het doen ben en hoe en minder gebruik van me laten maken als andere iets niet lukt.
Ik ga dit doen door in mijn stageperiode dit allemaal toe te passen. Ik ga mijn beste versie zijn, maar niet alle taakjes op mij nemen van het team. Ik ga meer communiceren met mijn stagebegeleider. Dit door hem vaak up to date te houden en tussentijdse momenten in te plannen om mijn progressie te tonen. Daarnaast niet de andere stagelopers bij Copaco de hele dag door helpen. Zij mogen soms ook tegen een muur aanlopen die ik daarvoor al heb gehad.
Een aantal tops zijn het volgende: Helpt andere veel, hij kan veel vragen beantwoorden. Heeft een goed doorzettingsvermogen en zijn taken zijn altijd af. Neemt het voortouw in het groepje, op een positieve manier de baas van het groepje. Is erg sociaal en je kan altijd lachen met Julius.
Tips: Soms iets te veel met eigen gedeelte bezig. soms is dit goed. alleen je mag wel iets meer communiceren. Niet andere gebruik laten maken van dat andere minder doen.
– Jay van Kessel